Yazar ve yayınevi arasında köprü kurarak süreci ilerletmesi Mümkün Ajans’ın en önemli özelliklerden biridir.

Bazı Kitapları Neden Bitiremeyiz?

Mina Urgan, Fethi Naci’nin “Kitap okumak, karpuz yemeye benzer. Eğer kelek çıkarsa, bırakırsın,” cümlesinden sonra, kitap okuma alışkanlığının değiştiğini söyler. Bu cümle beni de çok etkiledi, günlerce elimde gezdirdiğim ve devam etmek için sürekli başa dönmek zorunda kaldığım kitapları bitirmemeyi Fethi Naci sayesinde öğrendim. Sonrasında şunu düşündüm: Kitabın bitirilememesi kitabın suçu mu, bizim suçumuz mu?

1.  Kitabın Dünyasına Girememek

Bir kitabın ilk sayfalarındaki atmosfer, dünyasını tanıttığı ilk andan itibaren okuru içine çekmelidir. Ancak bazen kitaplar, okuyucunun zihninde o dünyayı kurmayı başaramaz. Belki anlatım tarzı soğuktur, belki karakter sayısı fazladır ya da konu okur için uzak ve yüzeyseldir. Kitabın dünyasına girememek, okurun karşısında bir duvar oluşturur, bu da okuma isteğinin kaybolmasına sebep olur.

2.  Yavaş Gelişen Hikâye

Bir kitabın temposu çok önemlidir. Hikâye başlangıçta çok yavaş gelişirse okur, olayların ilerlemesini beklemekten yorulabilir. Özellikle aksiyonun ya da sürükleyiciliğin peşinde olan bir okur, sıkıcı bir başlangıçla karşılaştığında kitabı bırakmayı tercih edebilir.

3. Dil ve Üslup Zorlukları

Bazı kitaplar, dil açısından zorlayıcıdır. Bundan keyif alan okurların sayısı da azımsanamaz ama anlatım dilinin karmaşık veya ağdalı olması, okurun ilgisini kaybetmesine neden olabilir. Ayrıca, dilin estetiği, okurun kişisel tercihlerine göre farklılık gösterebilir. Biri için dil anlamında muazzam güzellik taşıyan bir metin, bir diğerine anlaşılması güç ve sıkıcı gelebilir.

4. Aşırı Beklentiler ve Hayal Kırıklığı

Birçok kişi, popüler kitapların yayıldığı olumlu yorumlar ya da kitabın aldığı ödüllerle büyük beklentilere girer. Bu kitaplar bazen kişinin beklentisini karşılayamaz. Bu durum okurda hayal kırıklığına sebep olur. Beklentileri karşılamayan kitaplar genellikle bitirilmez.

5. Okuyucunun Ruh Hâlinin Etkisi

Bir kitabı bitirememek kitabın değil, okuyucunun ruh hâliyle de alakalıdır. Kimi zaman yoğun iş temposu, kişisel sıkıntılar ya da günün stresi okurun, derinleşmesi gereken bir kitaba girmekte zorlanma nedenidir. Okuma süreci, ruh hâlimizle doğrudan bağlantılıdır; içsel bir boşluk ya da huzursuzluk hissi, kitaba karşı ilgiyi zayıflatabilir. Böyle anlarda, okur kitabı bir kaçış ya da rahatlama aracı olarak görmek isteyebilir. Eğer kitap, bu beklentiyi karşılamıyorsa o kitap da rafa kalkmaya mahkûm olur.

Öneri

Kitaplar, gerçeklerden kaçış için de gerçeklerle yüzleşmek için de her zaman en değerli hazinedir. Eğer bir kitabı okumak sizi o an için heyecanlandırmıyorsa bırakın. Zamanla kendinizin ve kitabın doğru anını bulacaksınız. Bazen bir kitap, birkaç kez başlamanızı gerektirebilir. Farklı zamanlarda, farklı ruh hâlleriyle tekrar denemek, kitabı bitirmenin tek yolu olabilir. Kitaplar, sabır ve doğru zamanlama ister.